Gjøa, Skotland

Gjøa er et stort udviklingsprojekt i Nordsøen. Produktionen blev påbegyndt i 2010 via en halvt nedsænket platform beliggende ud for den norske kyst. Det flydende produktionsanlæg ejes og drives af selskabet ENGIE E&P, der besluttede sig for at prioritere brugen af emissionsfri vandkraft fra det norske net til at forsyne produktionsfaciliteter på havet med el og derved reducere såvel de økonomiske som miljømæssige omkostninger.

Totalløsningen omfattede verdens daværende længste HVAC søkabel installeret i sin komplette længde og ved denne spænding. Før dette projekt havde forsyning af en flydende platform med elektricitet fra elnettet på land aldrig været forsøgt, eftersom der ikke fandtes et AC-kabel, der var tilstrækkeligt robust til at modstå den mekaniske belastning fra flydende applikationer.

Det flydende produktionsanlæg Gjøa befinder sig 360 meter over havbunden. Der er tale om:

  • et statisk 115 kV højspændings-vekselstrøms (HVAC) kabelsystem langs havbunden med en afstand på 96,5 km
  • verdens første 1,5 km dynamiske kabel, der forbinder det statiske kabel med den flydende platform.

Selvom platformen er fortøjet til havbunden, kan den flyttes op til 75 meter til siden af vinden og bølgerne. I tæt samarbejde med ENGIE E&P er løsningen udviklet til – i løbet af en samlet levetid på min. 35 år – at håndtere den betydelige mekaniske belastning og risiko for materialetræthed.

Det banebrydende HVAC kabelsystem er designet, fremstillet og installeret til at modstå ekstreme forhold og transmittere 40 MW strøm i årtier fremover. Det har åbnet en ny verden af muligheder for offshore olie- og gasindustrien at kunne forsyne og drive et flydende produktionsanlæg fra land.

Verdens første dynamiske højspændingskabelsystem bringer energi til den flydende olie- og gasplatform i Nordsøen 100+ km 115 kV HVAC kabelsystem, inkl. 96,5 km statisk XLPE søkabel og 1,5 km dynamisk XLPE søkabel

100+ km

Verdens første dynamiske højspændingskabelsystem bringer energi til den flydende olie- og gasplatform i Nordsøen 100+ km 115 kV HVAC kabelsystem, inkl. 96,5 km statisk XLPE søkabel og 1,5 km dynamisk XLPE søkabel

2007 – 2010

ENGIE E&P

Nordsøen, Norge

 

 

Find en kontakt nær dig